Споделена практика

Чета всичко с голямо внимание, което е свързано с работата ми като начален учител.Разбрала съм, че и в най-обикновеното на пръв поглед текстчета  човек може да открие нещо полезно за себе си,  с което да направи труда си и контактите с деца и родители по-интересни и по-нормални.Грация Щерева
Предлагам Ви да прочетете нещо, на което попаднах.За мен беше интересно, защото за работата в Заподноевропейски и чужди училища зная от мои приятели или интернет, когато е имало такива материали.Тук български учител споделя свои лични наблюдения.Като го прочетете и споделите своето мнение, ще Ви пиша какво аз разбрах…..
Обърнете внимание върху представителите на три възрасти по стаж категории в чуждото училище….
Има за какво да си пишем по тази тема……
Автор на личните си впечатления е Грация Щерева.Аз лично не познавам тази колежка, но благодаря, че така тя ме направи част от своите емоции и разсъждения.
Благодаря, Грация!Желая ти успешна работа и много здраве!
Грация разказва:
,,Наскоро посетих немско начално училище, за да наблюдавам три урока по чужд език, в три различни класа, с 3-ма различни преподаватели:
– млад учител
– директор – със, съответно, стабилен стаж
– студентка, която си караше практиката
Реших да ви споделя впечатления, ако ви се струва интересно.
База – без особена разлика.
герм училОрганизация на класната стая – подобна на добрите училища в България.
Професионализъм – абсолютно аналогичен с България: по-младата учителка беше по-търпелива и идейна, директорката – сприхава и дори груба, придържаща се към плана на урока с нескрита досада.
Тъй като бях изпратена от университета, имахме и някаква свободна комуникация с директорката – позволи си да сподели, че им е много трудно с новия закон за интегриране на деца със СОП, тъй като специалните педагози се отпускат за 3 учебни часа седмично на 1 дете, другият голям проблем – в училището нямаше рампа за инвалиди, нито асансьор.
Разбира се, в достойнството на заплащането дори не е уместно сравнение.
Университетското образование – безкрайно по-добро от нашето (поне в областта на предучилищната и начална училищна педагогика.)”

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+