Арт Варна

арттттВъв Варна отново се появи произведение на изкуството.
Този път това е пластика, поставено на кръговото кръстовище на ул. „Девня“ и бул. „Христо Ботев“ и така тя става част от новия облик на града.Пластиката се нарича ’’Скалистият бряг’’.
Композицията, представя рибни пасажи и гларуси.Изработена е от метални листи с покритие срещу ръжда, с височина 6 метра.Автор на ,,Скалистят бряг” е Живко Дончев.Той е роден през 1972 г. във Варна. През 1992-ра год, едва 20-годишен, Живко получава покана и участва в Биеналето на малките форми в Торонто. През 1998 г. завършва ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” във Великоживко дончев Търново със специалност “Скулптура” при проф. Величко Минеков. Дончев е носител на годишната награда на галерия „Буларт” за млад автор през 2000 г. Има 16 самостоятелни изложби в престижни български галерии, както и участия в сборни изложби в страната. Автор е на бюст-паметниците на Васил Априлов и проф. Петър Димков. Негови творби са притежание на много частни колекции в България, САЩ, Италия и др. Живее и работи във Варна.

Още три кръстовища – по ул. „Девня“ – с бул. „Република“, с ул. „Георги Пеячевич“ и с ул. „Атанас Москов“, ще бъдат променени – с композиция от цветни камъчета. Нова визия ще има и островът за кръгово движение между бул. „Атанас Москов” и път ІІ-2, където ще бъде реализиран проектът „Ветрила” на арх. Жулиан Начев. Той предвижда изграждането на ефирна арт-инсталация, която е копие в реален мащаб на легендарния ветроход „Калиакра”.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+