Арт облик на Варна

Красивата морска столица-Варна започва да придобива все по-европейски и арт облик.
Произведения на изкуството заемат централни и oживени места в града и се превръщат в негова  емблема.
7284Venci_Markov_DelfiniДелфиниОт няколко месеца тече трескаво преобразяване на централната пешеходна зона на града.
Появиха се ,,Влюбените делфини”.Скулптора на два прескачащи се делфина, обитатели на Черно море.Автор на това градско бижу е Венцислав Марков.Този млад човек е роден през 1984 г. във Варна, където живее и работи и сега. Завършил е художествена паралелка в НУИ “Добри Христов” и специалност “Метал” в НХА. От 2015 г. е председател на Сдружение на художниците – Варна.вен Има над 40 участия в колективни изложби в различни галерии в България, в Румъния, в Българските културни институти във Варшава и Берлин, както и самостоятелни изложби в страната. Носител на първа награда от конкурса за уникати на Международния панаир на занаятите във Варна (2008 г.) и на колективна награда “Варна” със Сдружение Evolution 2012г.. Работи с бронз, метал, керамика, камък и други материали. Реализирал е и монументални пластики.
,,Влюбените делфини” сякаш продължават романтичната арт серия , наложена отдраконии,,Влюбените дракони”-любима моя статуя.Това  е нормално.Нашият град обгръща с много романтика всички  своите гости.Красивите дракони, които си подават златно яйце,  предизвикват големи дебати сред жителите на града, когато се появяват на чешмата до градския басейн.Според църквата те са символ на злото, а децата им се покланят докато си наливат вода. Граждани инициират подписка за премахването на паметника. Но за красивата скулптура се застъпва Съюзът на българските художници. И слаба Богу! Паметникът остава да краси Морската градина.Те са създадени от склуптора Дарин Лазаров.Даро DarinLazarovдраконие роден във Варна през 1960 г. През 1991 г. завършва класа по скулптура на Художествената академия в София. За съжаление от 1992 г. той живее и твори в Италия.Дракончетата вече са получили и международно признание.През 2015 година те попадат в класация на американски сайт за най-впечатляващите паметници в света. Те са  сред 10-те избрани паметници от потребителите на сайта oт цял свят, като за гласовете им са се борили 160 предложения.
А от вчера Варна си има, както София-седяща скулптора.Тя изобразява известният от миналото архитект на града Дабко Дабков.Тази личност  е част  от хората, изградил образа на Варна такава, каквато я познаваме днес. Той е роден на 21 януари 1875 година в град Трявна и семейството му се мести във Варна, когато е малък. Warna statuiСлед като завършва висшето си образование – архитектура- в Германия се завръща във Варна.Той създава едни от най-красивите сгради на нашия град:гранд – хотел „Лондон“, гранд – хотел „Мусала“, Аквариума, сградата на Средното търговско училище – днес Икономически университет. Съвместно с архитект Стефан Попов проектира сградата на Търговско – индустриалната камара, днес Щаб на Военноморските сили……
Автор на,,седящата  скулптора” е Веселин Костадинов.веселин костадинов скулторТой  роден на 23 август 1955 година във Варна. Завършва университета “Св. Св. Кирил и Методий” във Велико Търново със специалност “Скулптура” при проф. Константин Денев. Работи в областта на живописта и скулптурата. Реализирал е няколко самостоятелни изложби у нас, в Холандия, Германия, Франция, Люксембург. Носител е на Наградата за скулптура от симпозиума в Одеса през 1988 г. Негови творби са притежание на ГХГ София, ГХГ Варна, ГХГ Шумен, както и на частни колекции у нас и в чужбина. Член на Съюза на артистите в България и на Международната асоциация по приложни изкуства към Юнеско. Участва активно в международни конференции и симпозиуми. Живее и работи във Варна.
Какви ли още красиви арт произведения ще се появят по улиците на Варна.
Е-няма да е Флоренция, но се вече се усеща дух на изкуство, романтика и желание за общуване с красивото.
Ако посетите Варна-вгледайте се в нейните арт-склуптори …..Има и много фонтани…….
Приятно прекарване из улиците на нашия град!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+