4 признака за интелигентност

Интелигент-това е човек с остър ум и доста схватлив , казват тълкователите на думите.инт
В различни години от историята на различни страни интелигентното съсловие на обществото е изтребвано , а неговото място са заемали хора-посредствени, близки до управляващата върхушка и проводници на нейната политика.
Днес у нас има много представители на интелигенцията.Не всички са видни обществени личности и интелектуалци.Част от тях са между нас – обикновените хора и общуването с тях е истинско удоволствие.Как да познаем кой човек до нас е интелигентен?
Ето няколко ,,условни” белега, които открояват тези хора сред човешката масата.
1.Те не влизат в безполезни спорове.
,,Човек не е златна монета-той не може да се хареса на всички”
Интелигентният човек не влиза в спорове с глупаци.Ако срещу него стои човек с различна гледна точка това не означава , че е глупав.Интелигентният намира начин да поведе разговор и ако спорът има смисъл-го продължава, защото е известно неписаното правило ,че в разумния спор се раждат много истини.
2.Умните хора са учтиви.
Умните хора умеят за пазят за себе си това, което мислят и чувстват към околните.Те остават спокойни дори тогава, когато към тях са използвани ,,по-резки думи” и ракциите им към опонентите са често пъти ,,красиви”.
3.Интелигентните хора са егоцентрици.ин
Те не се разпиляват за другите.Те мислят само върху онова , което другите на харесват у тях, защото често то е отражение на техни вътрешни недостатъци.
4.Умните хора умеят да пазят дистанция.
Те умеят да запазят разстояние от тези, които не им допадат.Не ги правят свои врагове, а просто ги оставят да си вървят по пътя.
Ако сте срещали такива хора-нещо от тези черти видели ли сте у тях?
Колко близо сте ги почувствали?
Дистанция между Вас и тях е тази, която показва , че и те Ви харесват.
Общуването с такива хора е приятно и полезно, но то не е приятелство!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+